miercuri, 22 februarie 2012

obiceiuri proaste ce dauneaza inimii


Cu totii ne dorim o inima sanatoasa, care sa ne ajute sa ajungem cu bine la varste inaintate, sa ne tinem in brate nepotii si sa fim activi. Insa, de cele mai multe, gesturile mici de omoara. Si daca nu la propriu, tot au un rol important in dezvoltarea bolilor care duc, in cele din urma, la moarte timpurie. "Obiceiurile proaste ne fac sclavi", sustine un medic, si inclinam sa-i dam dreptate. Daca fumezi, bei un pahar de vin cu prietenii sau te uiti la televizor, nu te astepti ca inima ta sa fie afectata, nu? Si este atat de bine pe canapea dupa o zi de munca... Insa dusmanii ascunsi ai sanatatii noastre se afla in cele mai simple tabieturi!

Iata mai jos 10 obiceiuri proaste care iti afecteaza inima:


1. Privitul la televizor creste riscul de a face un atac de cord sau un atac cerebral, sustin medicii. Chiar daca faci sport sau miscare o ora zilnic, aceasta nu este suficienta si nu compenseaza timpul petrecut pe canapea, le televizor. Lipsa de miscare, chiar si in cele mai mici forme ale ei, afecteaza nivelul de zahar si grasimi din sange, crescandu-l pana la valori periculoase. Doctorii ne indica sa mergem constant, sa ne miscam chiar si prin casa sau sa vorbim la telefon stand in picioare. Renunta la televizor pentru o scurta plimbare!

Privitul la televizor iti afecteaza inima!

2. Depresia si mai ales netratarea acesteia poate duce la boli grave de inima. Te simti deprimata, posaca, lipsita de chef, strasata? Invata sa tratezi aceste simptome si sa afli excat ce le provoaca. Nu lasa o depresie, fie ea si de scurta durata, fara rezolvare! Cei care au parte de stres si il lasa sa se aseze confortabil in viata lor sau cei care nu comunica si sunt interiorizati vor avea cele mai mari probleme cu inima. Medicii recomanda sa razi, sa te distrezi, sa vorbesti cu prietenii sau cu un specialist despre problemele tale!


3. Sforaitul este un obicei de-al tau? Chiar daca nu este constient si deranjeaza prea putin, sforaitul poate fi consecinta unor boli mai grave, care in timp afecteaza inima. Intreruperea respiratiei in timpul somnului poate cauza nu doar sforait, ci si presiune mare a sangelui in creier. Persoanele obeze  au un risc crescut de apnee , sforaie si se trezesc obositi. Cel mai bine ar fi sa mergeti la un control periodic. 


4. Specialistii au indicat ca exista o legatura directa intre lipsa de igiena a danturii si bolile de inima. Se pare ca una dintre miile de bacterii care se dezvolta in gura poate afecta buna functionare a inimii. De aceea este recomandat sa folosesti periuta si pasta, apa de gura si ata dentara. 

5. Mersul la sala este sanatos si recomandat de toti medicii! Insa acestia sustin ca vad mult prea des persoane de 30-40 de ani care merg la sala cu bune intentii, exerseaza prea mult, se lovesc si apoi intrerup brusc orice forma de antrenament. Cel mai important este sa incepi usor si sa faci miscare regulat, nu sa dai tot ce poti intr-o singura sedinta, pentru ca inima ta va fi afectata in timp.
 
Bautul social este periculos!


6. Bautul social si fumatul - deja stiai ca bautura si tigarile nu-ti fac bine la inima, nu?! Multe studii sustin ca un pahar de vin este bun, insa bautul social te face dependent. Da, daca esti obisnuita sa iesi cu amicile zilnic la un pahar, chiar daca nu ti se pare ca tu consumi mult alcool, de fapt, chiar o faci! Mai mult de un pahar mic de vin pe zi, combinat si cu tigari, poate duce la boli grave si chiar la deces. 

7. Mancatul excesiv - prea multa mancare strica! A fi supraponderal sau obez reprezinta un factor mare de risc pentru bolile de inima. Mananca mai putin, scade portiile si mai ales cantitatile de carbohidrati si bauturile dulci. Mananca doar atat cat sa te simti aproape satul! 
8. Sustii ca tu nu esti in pericol! A sustine ca esti perfect sanatos si ca nu exista sanse sa dezvolti o boala de inima este un obicei prost si periculos. Bolile cardiovasculare, atacul de cord, infarctul si altele iau mai multe vieti chiar si decat cancerul . Hipertensiunea, colesterolul, diabetul , kilogramele in plus, fumatul - sunt factori de risc pe care ar trebui sa-i iei in calcul. 

9. Sa iei medicamente fara prescriptie sau sa intrerupi un anumit tratament pentru ca te simti bine sunt obiceiuri proaste! Medicamentele pot avea efecte secundare, chiar daca le-ai mai luat si te-ai simtit in regula. Daca urmezi un tratament specific, cum ar fi tratarea hipertensiunii, nu-l intrerupe daca te simti mai bine. Medicii stiu ce iti recomanda.
 
Nu lua medicamente fara prescriptie!
 
10. Obisnuiesti sa mananci alimente sarate, supra-procesate, sa iei masa la restaurant sau sa ignori fructele si legumele de pe masa? Este o mare greseala!Toate alimentele foarte sarate si procesate duc la cresterea presiunii sangelui si la boli grave de inima. Cei care consuma la fiecare masa fructe si legume proaspete au sanse cu pana la 50% mai mici sa dezvolte boli ale inimii.

Niciun comentariu: