Cati adulti au o parere buna despre tineri? Majoritatea pare sa fi uitat cum e sa ai 20 de ani. Altii insa, isi amintesc cu nostalgie escapadele si lucrurile interzise pe care le-au facut atunci cand totul li se parea usor in viata.
Cand vine vorba despre relatiile sexuale lucrurile se complica insa. Unele mame isi tarasc fetele la ginecolog sa le verifice virginitatea. Altele prefera sa cultive o relatie de prietenie reala cu copiii lor, si aproape toate castiga pe termen lung. Acesti tineri fac mai putine greseli ireparabile in viata.
Personal nutresc o curiozitate accentuata fata de viata tinerilor, care ramane, de cele mai multe ori, ascunsa, nevazuta pentru noi, adultii. Am facut multe prostii in adolescenta si poate de aceea ador sa ma apropii de semenii mei mai tineri si-mi doresc sa le castig, daca se poate, prietenia. Uneori reusesc, alte ori nu. Si atunci o iau ca pe un esec personal. Tinerii de astazi ma atrag pentru ca mi se par cu totul altfel decat am fost eu la varsta lor, pentru ca sunt liberi si nu cunosc constrangerile, frustrarile si complexele de care eram marcati noi.
Fiecare generatie are caracteristicile, avantajele si dezavantajele ei, in functie de epoca la care se raporteaza. O diferenta fundamentala a situatiei din anii 70 - 80 si 2000 este ca in urma cu 20 de ani, tinerii traiau in alt ritm. Obtinerea unui job inca din timpul facultatii nu era o necesitate - aproape vitala - ca acum. Prezenta lor in marile companii e benefica – evident pentru ei insisi – pentru patronat, dar si pentru adulti. Spiritul tineresc este extrem de tonifiant pentru oamenii aflati in a doua jumate a vietii lor...
In dorinta de a-i intelege mai bine pe tineri, am incercat sa aflu ce cred fetele despre baieti si cum ne privesc ei, tinerii, pe noi, adultii. La fel de importanta este si parerea pe care o au despre ei insisi. Demersul meu e departe de a fi un sondaj sociologic, dar rezultatele cred ca sunt foarte aproape de realitate. Studiul meu s-a derulat pe o perioada mai indelungata de timp astfel incat concluziile nu s-au bazat doar pe raspunsuri si reactii spontane.
Cel mai mult m-a incantat faptul ca tinerii sunt mult mai toleranti fata de adulti cand e vorba de un defect al unui individ din anturajul lor. In timp ce oameni maturi spun foarte usor „lucrul asta pot sa-l fac si eu; el nu e mai destept decat mine”, tinerii sunt mult mai critici fata de ei insisi. In felul asta progresul lor e real, si nu unul superficial.
Egalitatea intre sexe la adolescenti
Baietii sunt speriati de tendinta fetelor de a fi din ce in ce mai baietoase – poarta haine barbatesti, fumeaza, consuma alcool, sunt dure, agresive, folosesc un limbaj indecent. La polul opus, fetele sunt revoltate pentru ca sunt tratate "ca niste instrumente pentru placeri". Daca baietii resping categoric capriciile fetelor, ele le reproseaza ca nu sunt ocrotite suficient de catre partenerii lor. Pe de alta parte, tinerilor le displace ca fetele se imbraca prea vulgar, in timp ce ele spun ca baietii nu le acorda suficienta atentie. Of, si atunci cine e vinovat de conflictul dintre ele si ei?
Cand vine vorba despre relatiile sexuale, am observat un alt fenomen interesant, diferit de ceea ce se intampla in urma cu 20-25 de ani... Tinerii sunt extrem de ingaduitori la 18 ani, fata de fetele care accepta sa intretina relatii sexuale cu ei. Nu le critica si nici nu le ponegresc. In urma cu 25 de ani, fetele care isi incepeau viata sexuala la 16 ani, erau un fel „paria” in liceu. Acum baietii gandesc altfel: "le intelegem pentru faptul ca accepta relatiile sexuale ca pe ceva firesc, obisnuit, deoarece asa le-am invatat noi, ele nu-si doresc sa se considere inferioare noua, de aceea fac tot ceea ce facem si noi. Le iubim prea putin si ele ne raspund cu aceeasi moneda." Egalitatea genurilor este perceputa insa diferit de reprezentantele sexului frumos: "baietii ne privesc ca pe un instrument al propriilor placeri si nu ca pe o jumatate care i-ar intregi."
Daca barbatii spun ca le este imposibil sa-si inteleaga partenerele, ce parere aveti despre teoria celor care sustin ca le place cand, cate o fata ii pune „cu botul pe labe”? „Placerea” nu tine prea mult insa, pentru ca niciunul nu s-ar insura cu o asemea amazoana.
Unde duce acest joc? La instrainarea reprezentantilor celor doua genuri si amanarea intemeierii unei familii mult dupa 30 de ani. Majoritatea fetelor considera ca pot cuceri orice barbat si resping categoric statutul de „sluga in casa”, pe care mamele lor l-au acceptat.
Asadar emanciparea tinerilor se manifesta diferit la fete si baieti. In timp ce fetele sunt in mod clar angajate in ofensiva, ei par sa fi ocupat pozitii de aparare. Unii capituleaza fara lupta, altii se declara chiar „feministi” refuzand sa se mai bata pentru rolul de „lider”, pe care l-au aparat predecesorii lor atatea sute de ani... De fapt, multi dintre ei nici nu prea au chef de lupta, capituland sau declarandu-se „pacifisti”.
Creati pentru a fi diferiti, fetele si baietii de astazi privesc, asadar, chiar si acest razboi al sexelor diferit de modul in care era dus oamenii generatiei mele. Nu as putea spune daca adolescentii anilor 2000 sunt mai inteligenti decat cei din anii 70-80, dar eu sunt mandra de noua generatie. Cred ca multi dintre tinerii de astazi vor reusi sa faca in urmatorii 20 de ani mai multe lucruri bune, comparativ cu bilantul generatiei mele.
Cornelia Dimofte, redactor studentie.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu