Busuiocul
Ocimum basilicum
Busuiocul era venerat ca o plantă sfantă în India, a fost găsit în mormintele din piramidele egiptene, este considerat ca o plantă sacră şi este folosit şi acum în ritualurile multor religii. În tradiţia populară romanească se spune că te ajută să îţi visezi ursitul şi poartă noroc în dragoste, iar în unele zone este numit “buruiana dragostei”. Busuiocul este înconjurat de multe legende: se spune despre el că a crescut pe locul unde împăraţii Constantin şi Elena au descoperit Sfanta Cruce sau că ar fi răsarit din lacrimile unui tanăr care şi-a pierdut iubita ……… şi poveştile pot continua.
Am reuşit să vă trezesc interesul?
Şi încă nu am spus nimic despre multiplele întrebuinţări ale busuiocului.
Busuiocul in alimentaţie – frunzele tinere pot fi adăugate la salate. Dacă uscăm şi fărmiţăm ramura de busuioc înainte de a înflori o putem utiliza în locul piperului la condimentarea mancărurilor. Se poate folosi ca mirodenie la prepararea supelor, sosurilor, fripturilor, vanatului, pastelor, murăturilor şi la orice preparate care conţin roşii şi usturoi. La unele mancăruri se poate folosii în combinaţie cu cimbrul şi rozmarinul.
Busuiocul ca plantă medicinală – Are actiune antibiotică, antiinflamatoare, antifungică, antitusivă şi febrifugă. Se poate folosi ca energizant psihic. În problemele aparatului digestiv ajută la reducerea spasmelor stomacului, ajută la desfăşurarea în bune condiţii a procesului de digestie, contribuie la cresterea apetitului, se poate folosi în tratamentul flatulenţei şi aerofagiei etc. Are un efect revigorant dacă se adaugă în compoziţia plantelor aromatice folosite pentru baie. Are o acţiune dezinfectantă asupra apei. După unii autorii busuiocul este un adevarat elixir al tinereţii.
Consumarea în cantitaţi mari a busuiocului nu este indicată femeilor însărcinate şi copiilor foarte mici.
Busuiocul ca planta decorativă se poate folosi oricare din cele peste 50-60 de soiuri de busuioc. Putem îmbina utilul cu plăcutul avand în bucătărie un ghiveci cu busuioc care va aduce o nota de prospeţime prin aspectul lui, mirosul degajat şi un plus de savoare mancărurilor gătite cu el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu