marți, 20 martie 2012

Calatoriti in jurul lumii facand o vizita la o brutarie!

De ce sa ne multumim cu painea obisnuita de la magazin sau cu cea de casa, cand putem sa gustam delicatesele din lumea intreaga? Mai nou este la moda masina de facut paine. Lasati-o la o parte si haideti sa plecam in descoperirea painilor de aici si de dincolo.
Painea doar din apa si din faina? Daca ar fi adevarat, atunci cu siguranta ca brutariile noastre ar fi foarte triste! Exista sute si sute de varietati de paine, cu texturi, cu gusturi, cu forme si cu marimi din cele mai diferite. Dar de unde vin toate aceste particularitati? Ei bine, intai si intai vin din alegerea ingredientelor – gris sau faina? Rafinata sau integrala? Grau, secara sau porumb? Paine naturala sau cu seminte? Cu apa, cu ulei sau cu lapte? Urmeaza apoi maiestria …. Nu degeaba cele mai bune baghete sunt intotdeauna fabricate in Franta, in ciuda exportarii tehnicii de fabricare!

Painea din Europa de la Nord la Sud. Pe cand Franta este innebunita dupa faina din grau carnau din care isi fabrica majoritatea painii, tarile din Europa de nord prefera faina de secara.
In Germania intalnim painea Pumpernickel, o paine neagra din secara si melasa, avand un miez foarte consistent.
In Suedia, intalnim painea cu seminte (cereale) integrale (malt, orz, secara), dar si celebra paine suedeza (polara), care contine faina de secara si de grau si care nu contine drojdie. Rezultatul – obtinerea unor paini care au o forma de placinta foarte fine, delicios de moi, putin dulci, ideale pentru realizarea unor sandwichuri.
Coborand inspre partea de sud a Europei, abandonam secara si redescoperim uleiul de masline, folosit in numeroase tari mediteraneene, pentru a fabrica niste paini foarte suculente, parfumate si foarte moi. Astfel, in Italia, painea  Foccacia, cu sare si cu ulei de masline este destul de groasa. Aceasta insoteste toate felurile de mancare, consumandu-se impreuna cu ierburi aromatice si masline. Putin mai in partea de est a Mediteranei, painea Pita face furori. Rotunda si gaurita, o puteti garnisi cu ceea ce va doriti.
Varietatile de paine din Africa. In Maghreb, pentru fabricarea painii este utilizat grisul de grau. Si aici se utilizeaza uleiul de masline pentru a obtine niste paini care au forma de placinta. Putem aminti aici painea Matlou (o paine rotunda crescuta), painea Tamtunt sau  M'semmen, o paine plata marocana. Trebuie sa stiti ca retetele pentru fabricarea panii  difera de la o tara la alta! Un motiv bun pentru a le gusta pe toate!
Si cei din Asia iubesc painea. Conform ideilor preconcepute, si populatia din Asia consuma paine, pe langa orez si taietei. Aici intalnim o paine cu un miez moale, care este consumata mai ales in Japonia sub forma de paine prajita sau sandwich.
In India si tarile vecine acesteia, gasim faimoasa paine Naan care are la baza faina de grau, fara drojdie. Varianta sa cea mai cunoscuta este cea cu branza, dar mai putem intalni variante cu ceapa sau cu ierburi aromatice. O alta specialitate este Chapati, un fel de clatita mai mica care insoteste toate felurile de mancare.
America Latina ramane fidela traditiei. Locuitorii din America Centrala consuma in special Tortilla, niste palcintele din porumb. De asemenea foarte populara este si Pan dulce, o specialitate intre paine si briosa. In Chile, painea traditionala este Milcao, pe baza de porumb. Pietele boliviene sunt pline de varietati de paine de toate felurile: marraquetas, sarnitas, empenadas, bollos, sopaipillas, colizas, canapés, si multe altele…
Dar la prietenii nostri anglofoni? In Canada si in Statele Unite este celebra painea  pe baza de faina de grau, dar si painea italiana sau cea evreiasca.
Nu mai aveti deci nicio scuza! Calatoriti in jurul lumii facand o vizita la o brutarie!

Niciun comentariu: