duminică, 26 februarie 2012

Energia CHI

In cultura traditionala chinezeasca, Chi este un principiu activ al oricarei fiinte vii. Energia Chi este cunoscuta ca fiind viata, forta, fluxul de energie, Dumnezeu, energia cosmica sau universala. Energia Chi este cea care ne da viata pentru ca ea este cea care ne tine fiecare celula in viata.

In traditia japoneza energia Chi este numita Ki. Aceasta energie este utilizata in Rei-ki pentru vindecare. Polinezienii numea energia Mana, iar israelitii au denumit-o „lumina astrala”.
 Chinezii care au folosit pentru prima data conceptul de energie Chi credeau ca aceasta este o energie ce se afla in orice, in oricine, si ca leaga totul impreuna. Fluxul de energie Chi se afla in jurul si in corp, alcatuind un tot ce reuseste sa functioneze. Ei credeau ca intelegand acest ritm si flux ei pot vindeca organismul de orice boala si ca pot prelungi longevitatea oamenilor.
In medicina traditionala chinezeasca se spune ca un corp uman este traversat de canale de energie numite meridiane. Blocajele, intreruperile sau dezechilibrul acestui flux de energie sunt cauzele diverselor boli de care omul sufera. Chinezii s-au folosit timp indelungat de plante, nutritie, arte martiale, meditatie si acupunctura pentru a reface echilibrul fluxului de energie in asa fel incat sa isi vindece corpurile.
Cum va spuneam si mai devreme, corpul nostru este „strabatut” de o serie de canale prin care bioenergia curge, canale numite meridiene. Prin aceste meridiene circula fluxul Chi, iar atunci cand el circula in mod normal in tot corpul nostru, atunci beneficiem de o forta de invidiat, de o sanatate de fier si de noroc. Din diverse motive apar si blocajele, intreruperile etc, iar atunci apar si problemele. Atunci cand un meridian se blocheaza, organul caruia ii corespunde canalul de energie va suferi un dezechilibru. Disfunctia unui astfel de meridian duce in timp la boala.

Energia Chi si puterea gandului


Sa gandesti pozitiv, sa iti mentii optimismul si credinta sunt niste clisee, dar daca nu ar functiona, nimeni nu ar mai vorbi despre ele. Energia Chi urmeaza puterea gandului, ceea ce inseamna ca ea poate fi directionata, transmisa si poate aduce schimbari pozitive in viata si in corpul nostru.

Noi ne folosim de energia Chi in fiecare zi pentru ca este puterea psihica utilizata in toate indeltnicirile mentale, in orice activitate spirituala, in dezvoltarea personala, si este cheia spre a obtine ceea ce ne dorim cu adevarat.

Puterea gandului inseamna o energie pe care noi o cream si prin care proiectam anumite lucruri care vor aparea in viata noastra. O gandire sanatoasa, echilibrata, incarcata de aspecte pozitive ne va ajuta sa ne modelam viata asa cum ne dorim.

Atunci cand meditam, fluxul de energie patrunde in corpul nostru si ne revigoreaza. Atunci cand gandurile noastre sunt incarcate cu energie pozitiva, atunci si starea noastra de bine va vibra.


Arta Feng Shui si energia ChiFascinanta Energie Chi: puterea nebanuita a mintii


Feng Shui este arta traditionala chinezeasca care se ocupa cu aranjarea spatiului in care locuim, lucram etc., si se bazeaza pe interactiunea celor cinci elemente (lemn, foc, pamant, metal si apa), a yin si yang(forte opuse complementare – lumina si intuneric, cald si rece etc.) si a altor factori.
Prin Feng Shui se incearca refacerea sau disiparea energiei Chi pentru a ne mari bunastarea fizica, psihica, bogatia, norocul si alte aspecte. Toate elementele prezente intr-o incapere (de exemplu) pot afecta fluxul de energie Chi: o pot scade, o pot accelera, o pot redirectiona etc.

Este foarte important ca energia Chia sa fie acumulata usor si sa nu fie prinsa – deci sa stagneze, pentru ca s-ar transforma in energie negativa, aducatoare de ghinion si boli.

Locurile in care aceasta energie benefica se aduna sunt foarte bune pentru om, sunt pline de noroc si sanatate, de oportunitati. Locurile in care energia Chi este disipata sunt locuri care aduc ghinion, fac viata dificila si neproductiva.

Prin Feng Shui chinezii au inteles arta de a directiona energia Chi sa curga prin spatiul locuibil in asa fel incat sa ne echilibreze, sa ne influenteze in bine si sa ne vindece.


Niciun comentariu: