marți, 3 aprilie 2012

Anders Breivik planuia sa-l asasineze pe Obama in 2009, la Premiile Nobel


Norvegianul Anders Breivik, care a ucis 77 de oameni in vara anului trecut, a planuit un atentat si mai sangeros in urma cu cativa ani. Breivik le-a declarat anchetatorilor ca voia sa detoneze o masina-capcana in decembrie 2009, chiar in momentul in care presedintelui Barack Obama i se inmana Premiul Nobel.

breiviek
Explozia urma sa aiba loc chiar langa Primaria din Oslo, unde avea loc ceremonia. Teroristul nu a vrut sa le spuna anchetatorilor de ce a renuntat la acest plan.

El a afirmat, de asemenea, ca in timp ce Obama era o tinta americana foarte importanta, faptul de a comite atacurile aproape de casa ar fi servit mai bine scopurilor sale nationaliste. Mai mult, Breivik a declarat ca s-a inspirat pentru atacuri din tacticile folosite de Al-Qaida.
Breivik, in varsta de 33 de ani, a folosit un plan similar in atacul din Oslo din iulie, detonand o masina-capcana in apropierea cladirii Guvernului, dupa care a mers pe insula Utoyea, unde a inceput sa impuste participantii la o reuniune. Bilantul oficial al masacrului din 22 iulie, cea mai neagra zi din istoria postbelica a Norvegiei, a fost de 77 de morti si 242 de raniti. 

Procesul lui Breivik va incepe la 16 aprilie, insa procurorii, care au acceptat faptul ca teroristul este bolnav mintal, au anuntat deja ca vor accepta izolarea acestuia intr-o clinica de psihiatrie, in detrimentul incarcerarii.

Niciun comentariu: