luni, 9 aprilie 2012

Ce ar trebui sa stii despre sex?


Sexul aduce cu sine multe responsabilitati. Si trebuie sa fii pregatit pentru asta. Mai multe responsabilitati chiar decat atunci cand poate ti-ai dorit un caine si mama ta ti-a zis ca ti-l ia numai cu conditia ca vei avea grija de el. Sa ii dai de mancare, sa il speli, sa faci curat, sa il duci la veterinar… Si parca nu ai mai fost la fel de sigur apoi…
Atunci ai invatat ca un animal trebuie ingrijit, este o fiinta ca si tine. Nu este facut doar pentru a te lauda cu el la prietenii tai sau doar pentru a va juca atunci cand ai tu timp si pofta.
Implica mult mai multe responsabilitati decat atat.  Cum am spus si mai sus, vei avea mult mai multe griji si responsabilitati.
Ei bine, poate comparatia pare deplasata. Insa, sexul implica si el multe responsabilitati si multe griji pentru care poate nu esti pregatit inca. Nu e nicio rusine in a recunoaste ca nu esti pregatit inca pentru un lucru. Ai suficient timp sa cresti si „mare”, nu iti face griji.
In cazul in care vei hotari sa-ti incepi viata sexuala…
Ca fata, vei trai mereu cu teama de a ramane insarcinata. Exista, bineinteles, numeroase metode de contraceptie. Prezervativele si pastilele anticonceptionale sunt printre cele mai cunoscute. La o simpla cautare pe net, poti gasi argumente pro si contra pentru oricare dintre cele doua metode mai sus-mentionate. In cazul prezervativelor, un avantaj ar fi acela ca te protejeaza si impotriva BTS-urilor (bolilor transmisibile sexual). Un aspect la care trebuie sa fii atenta este momentul in care prietenul tau isi va pune prezervativul. Trebuie sa ai grija ca el sa il poarte de la bun inceput. Iar un dezavantaj este acela ca prezervativele se mai pot si rupe fara ca tu sa iti dai seama.
In cazul pastilelor, orice doctor iti va recomanda sa le iei cand vei ajunge la maturitate, acum este prea devreme. De ce? Pentru ca esti inca in crestere, corpul tau este intr-o continua dezvoltare iar pastilele ar putea aduce schimbari hormonale neplacute. Ai putea lua in greutate, spre exemplu, daca nu iei pastilele potrivite sau in cazul in care corpul tau nu este pregatit pentru acest pas. Daca insa te vei hotari sa recurgi la anticonceptionale, cel mai bine este sa ceri sfatul unui medic. El ti le va recomanda pe cele care se vor adapta cel mai bine corpului tau.ce-trebuie-sa-stii-sex
Ca baiat, lucrurile par mai usoare, cel putin la prima vedere, nu? Ei bine, stii si tu ca nu e chiar asa. In cazul fetelor, cea mai mare teama este aceea de a nu ramane insarcinate, iar tu, ca baiat, porti o responsabilitate egala din acest punct de vedere. De aceea trebuie sa ai mereu grija sa te protejezi, avand grija atat de tine, cat si de prietena ta.
Pe langa aceasta grija, exista evident si necesitatea de a te proteja impotriva bolilor transmisibile sexual. Desi esti inca la varsta la care cei din jur te considera un copil, trebuie sa stii ca atunci cand iti vei incepe viata sexuala, nu vei mai fi un copil. Nu vei mai fi un copil… Suna bine, nu?
Nu chiar atat de bine, in sensul ca atunci cand te vei maturiza, dupa cum ti-am spus si mai sus, vei avea mult mai multe griji si responsabilitati. Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti fie teama sa cresti mare. Trebuie doar sa stii ca totul va veni in mod firesc si vei simti cand va fi momentul potrivit sa cresti, sa treci practic in urmatoarea etapa.
Deci? Ce ar trebui sa fac?
Nu „trebuie” sa faci nimic. Este bine sa fii cat mai informat, sa citesti cat mai mult despre sex, metode de contraceptie, boli transmisibile sexual, ca sa fii pregatit pentru ceea ce va urma la un moment dat in viata ta.
De asemenea, nu trebuie sa-ti fie teama sa pui intrebari. Cand vine vorba de parintii tai, nu trebuie sa-ti faci griji ca te vei face de rusine in fata lor, punandu-le o intrebare care poate ti se va parea stupida.
Discuta si cu prietenii tai, insa nu trata lucrurile la modul superficial. Sigur, e ok sa faci glume, insa decizia de a-ti incepe viata sexuala este una serioasa si ar trebui tratata cu toata maturitatea de care stii ca poti da dovada.
Asadar, sexul nu este „tabu”, nu iti este interzis. Insa trebuie sa te simti tu pregatit pentru asta. Si vei sti cand va veni acel moment, vei simti asta.

Niciun comentariu: