sâmbătă, 24 martie 2012

Alaptarea previne alergiile alimentare ale bebelusilor


Alaptarea este foarte importanta pentru bebelus nu doar pentru intarirea sistemului imunitar, ci si ca solutie impotriva alergiilor alimentare. In ce masura alaptarea previne alergiile bebelusilor?
3-5% dintre bebelusi sufera de alergiile alimentare, tot mai des intalnite. Specialistii nu au inca raspunsuri clare la intrebarea de ce unele persoane sunt mai alergice decat altele. Un posibil raspuns tine de factorul ereditar: 80% dintre copiii alergici prezinte antecedente familiale.

Cercetarile recente au evidentiat ca simplul fapt de a indeparta copilul de mama in primele ore dupa nastere sporeste riscul ca nou-nascutul sa sufere de alergie. Aceeasi reactie a fost observata la copilasii nascuti prin cezariana sau la cei ai caror mame au luat antibiotic in timpul sarcinii.


Laptele de vaca, un alergen puternic


alaptarea_previne_alergiile_bebelusilor

Flora intestinala joaca rolul de „bariere”, tinand sub control inflamatiile mucoasei intestinale cauzate de antigeni. Expus la proteine care-i sunt necunoscute, sistemul imunitar reactioneaza “exagerat”.  Alergia se manifesta prin probleme digestive (varsaturi, diaree, dulori abdominale), prin eczeme, urticarie sau chiar soc anafilactic.

Medicii sunt de parere ca alaptarea este cea mai buna metoda de prevenire a alergiilor bebelusilor, laptele matern continand foarte putine proteine. Astfel, sugarul isi poate intari treptat imunitatea. Dupa intreruperea alaptatului, laptele de vaca este cel care, cel mai adesea, ia locul laptelui matern. Laptele de vaca este bogat in proteine, ceea ce il face un puternic alergen.


Cu ce poti inlocui laptele de vaca?


“Laptele” de soia


Numit oarecum impropriu “lapte”, intrucat nu contine lactoza, “laptele” de soia constituie, uneori, o alternativa pentru laptele de vaca, insa, la randul lui, poate cauza alergii bebelusilor. Astazi, medicii nu-l recomanda in vederea prevenirii alergiilor alimentare.


Formulele hipoalergenice


Aceasta formulare este una intalnita in comert, dar care nu a fost reglementata de specialisti. Proteinele continute de acestea sunt tot de origine animala, dar potentialul lor alergenic este scazut in combinatie cu apa (hidrolizare). Cercetatoriile au constatat o reducere insemnata a manifestarilor alergice la copii, insa, chiar si redus, riscul ramane. Formulele hipoalergenice nu sunt recomandate pentru copiii sensibilizati deja de proteinele continute de laptele de vaca.


Probioticele


Aceste culturi de bacterii benefice pentru flora intestinala ar putea preveni alergiile alimentare ale bebelusilor, insa sunt necesare cercetari suplimentare in acest sens.

Niciun comentariu: