marți, 13 martie 2012

Ştii să-ţi ceri iertare?

A-ţi cere scuze este deopotrivă artă şi ştiinţă, spun specialiştii. Arta este modalitatea prin care îţi recunoşti vina, ştiinţa reprezintă cuvintele folosite pentru a-ţi exprima părerea de rău. Cu toate acestea, există momente când pur şi simplu nu poţi să-i arăţi celuilalt cât de mult regreţi că ai greşit. Pentru a obţine mai uşor iertarea, încearcă să pui în aplicare sfaturile de mai jos.
Asumă-ţi responsabilitatea pentru faptele tale
Se spune că „greÅŸeala recunoscută este pe jumătate iertată”. E uÅŸor de zis, dar greu de pus în practică, mai ales dacă eÅŸti o fire orgolioasă. Åži totuÅŸi, acesta este primul pas ce trebuie făcut, atunci când vrei să-Å£i ceri iertare. Secretul este să conÅŸtientizezi atunci când răneÅŸti pe cineva ÅŸi să-Å£i recunoÅŸti greÅŸeala, fără a încerca să-Å£i minimalizezi vina. De asemenea, nu încerca să te disculpi sau să-l faci pe celălalt să se simtă vinovat pentru acÅ£iunile tale, pentru că nu vei avea sorÅ£i de izbândă.
Spune-i cât de rău îţi pare
Nimeni nu e perfect, toţi greşim, dar contează foarte mult ca celălalt să ştie cât de mult regreţi că l-ai făcut să sufere. Aşadar, ia-ţi inima în dinţi şi spune-i că-ţi pare rău. În funcţie de gravitatea greşelii, gândeşte-te bine înainte şi analizează ce ai de făcut pentru a te revanşa. De asemenea, pune-te în pielea persoanei pe care ai rănit-o şi vezi cum ai reacţiona dacă ai fi în locul ei. Astfel îţi va fi mult mai uşor să-ţi găseşti cuvintele potrivite.
Nu lăsa timpul să treacă
Nu încerca să eviţi persoana faţă de care ai greşit de teamă că nu te va asculta şi nu te gândi la eventualele consecinţe pe care le vei suporta, pentru a compensa daunele produse. Odată cu trecerea timpului, vina nu se va diminua. Dimpotrivă, există riscul ca celălalt să creadă că eşti mult prea egoist şi că nu-ţi pasă de sentimentele sale. Chiar dacă te va respinge, este important să vadă că faci tot posibilul să îndrepţi răul făcut.

Ia-ţi angajamentul că nu se va mai repeta
Nu-Å£i fie teamă de reacÅ£ia persoanei faţă de care ai greÅŸit. Dacă vei primi un refuz sau o „amânare” a iertării, nu înseamnă că persoanei nu-i pasă de tine, că nu se gândeÅŸte la tine sau că nu vrea să treacă peste întâmplarea respectivă. Până la urmă, tu eÅŸti cel care l-ai făcut să sufere, aÅŸa că trebuie să aÅŸtepÅ£i cu răbdare consecinÅ£ele. După această experienţă, indiferent de rezultate, promite-Å£i ÅŸi hotărăşte-te, pe cât posibil, să nu mai faci aceste greÅŸeli pe viitor.

Niciun comentariu: