marți, 13 martie 2012

Două milioane de români au boala cronică renală

Persoanele cu diabet sau cu hipertensiune au un risc mai mare de a face boală cronică de rinichi, anunţă medicii cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului marcată astăzi.

Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului a avut ca temă transplantul renal. ÃŽn cadrul unei conferinÅ£e organizate cu această ocazie, acad. Ioanel Sinescu, ÅŸeful Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă ÅŸi Transplant Renal Fundeni ÅŸi noul rector al Facultăţii de Medicină ÅŸi Farmacie „Carol Davila”, a amintit de „nevoia de conÅŸtientizare a publicului în ceea ce priveÅŸte donarea de organe”.
În ţara noastră există aproape două milioane de persoane cu boală cronică renală, dar doar 2% dintre acestea sunt diagnosticate.
„Persoanele cu risc crescut de a face boală cronică renală sunt în principal pacienÅ£ii cu diabet sau hipertensiune arterială, iar un factor de risc este ÅŸi fumatul, a spus prof.univ.dr. Eugen MoÅ£a, preÅŸedintele Societăţii de Nefrologie din România.
Astăzi, 8 martie, între orele 10.00 – 14.00 au loc testări gratuite ale funcÅ£iei renale organizate de Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” din BucureÅŸti.

Niciun comentariu: