marți, 13 martie 2012

Greşeli pe care părinţii trebuie să le evite

Toţi părinţii fac greşeli. Nu crezi? Gândeşte-te la părinţii tăi şi la unele decizii sau fapte care nu au fost chiar corecte. Mai ales dacă este vorba de primul copil, atunci situaţia este cu totul nouă. Noi îţi venim în întâmpinare cu câteva sfaturi care te vor ajuta să eviţi cele mai întâlnite greşeli parentale.

1.    Nu intra în panică din orice
,,MulÅ£i părinÅ£i au reacÅ£ii exagerate când copilul sau copii lor fac lucruri în joacă. BebeluÅŸii sunt mult mai rezistenÅ£i decât le dăm credit”, explică Leon Hoffman, psihanalist la Centrul de Copii ÅŸi părinÅ£i ,,Pacella”, din New York. Sfatul specialiÅŸtilor este să se bucure de fiecare faptă a copilului lor, chiar să intri uneori în joaca lor. Unele lucruri sunt făcute doar în joacă.
2.    Nu-l liniÅŸti de fiecare dată când plânge
,,Una dintre principalele griji ale părinÅ£ilor este ca puiul lor să nu plângă. Asta pentru că asociem plânsul cu faptul că facem ceva greÅŸit”, spune Jennifer Walker, asistent pediatru. ÃŽn unele cazuri, plânsul celui mic este justificat, însă de cele mai multe ori, cei mici folosesc plânsul ca pe o modalitate de a-Å£i atrage atenÅ£ia. Verifică mai întâi să vezi dacă există un motiv serios pentru care plânge. Nu ,,sări din loc” de fiecare dată când începe să plângă.
3.    Instalează cum trebuie scaunul copilului din maÅŸină
Orice mamă care nu a mai încercat ceva asemănător poate avea impresia că instalarea scaunului de maÅŸina a copilului este o ÅŸtiinţă stranie. Dacă ai stabilit exact locul de pe bancheta din spate, verifică de mai multe ori scaunul după ce l-ai prins bine. Chiar dacă ai prins scaunul destul de bine, indicat este să mai verifice ÅŸi o altă persoană, pentru mai multă siguranţă.  
4.    Nu neglija îngrijirea dentară
,,MulÅ£i părinÅ£i nu cred că trebuie să se ocupe de sănătatea orală a copilului lor decât mai taziu”, spune Saul Pressner, medic stomatolog din  New York. Copilul nu este niciodată prea mic pentru a începe să încurajezi unele obiceiuri legate de sănătatea orală. Asigură-te, indiferent cât de obosit sau ocupat eÅŸti, că nu se duce la culcare fără să se fi spălat pe dinÅ£i. 
 
5.    Nu îi încuraja răzvrătirile din public
Ai ieÅŸit cu cel mic la cumpărături, iar în mijlocul magazinului copilul începe să Å£ipe, să insiste ÅŸi chiar să tragă nervos de căruÅ£ul cu cumpărături? Cu siguranţă nu e prima dată când are astfel de ,,ieÅŸiri”. ÃŽncearcă să discuÅ£i cu el despre acest lucru, astfel încât să înÅ£eleagă că a greÅŸit. Te poÅ£i folosi de jucăriile lui pentru a exemplifica mai bine greÅŸeala. Iar dacă problema se repetă, încearcă să îl ignori pe moment, nu să îi încurajezi ieÅŸirile sau să cedezi oferindu-i exact ceea ce vrea. 

Niciun comentariu: