marți, 20 martie 2012

cand ai citit ultuma carte?

Este o intrebare foarte buna pentru aceste vremuri pe care la traim, vremuri in care tehnlogia conduce detasat in fata cartilor si a facut ca acestea sa devina doar niste obiecte uitate pe un raft, ca un decor vechi si demodat. De ce toate acestea? Din punctul nostru de vedere si a mai multor utilizatori ai tehnologiei, cel mai important factor care au impins cartile undeva inafara programulu nostru este internetul si putem spune ca acest lucru este general valabil si foarte adevarat, nu este asa?
Presupun ca raspunsul pe care il veti oferi la intrebarea de mai sus va fi unul legat de lipsa timpului si sa fiu sincer asa as raspunde si eu, dar daca ai sta mai bine sa te gandesti ai destul timp la dispozitie. Verifica-ti agenda, vezi care sunt prioritatile. Ei bine, cat de mult din timpul tau acorzi chestiilor cu adevarat importante? In nici intr-un caz nu prea multe ore, stiu din proprie experienta cat de mult timp il pierd cu fleacuri si chestii minore care nu imi sunt si nu imi vor fi utile in viitorul meu.
De aceea tin sa traga un semnal de alarma, fiindca inca nu este prea tarziu sa cititi. Nu trebuie sa ai o anumita varsta sa cistesti, nu esti nici prea tanar, nici prea batran ca sa citesti. Trebuie doar sa iti faci curaj sa pui mana pe o carte, sa o deschizi si sa te alaturi si tu personajelor. Alaturandu-te unei povesti, citind o carte buna, documentandu-te, vei afla multe chestii de care probabil nici macar nu aveai habar. Vei cunoaste diferite tipuri de personaje si fara indoiala iti vei imbogati vocabularul cu diferite expresii.
Incearca sa te desparti putin de internet si de navigarea pe siteurile care nu sunt decat o pierdere de timp. Fati curaj, mergi la biblioteca si alege o carte buna. Raspandeste hobbyul asta si in randul prietenelor tale, invata-ti copilul sa iubeasca cartile si sa le pretuiasca, pentru ca acestea il vor ghida spre un viitor sigur, nu personajele de tot rasul care apar pe la televizor sau vedetele de doi bani. Bineinteles, nu spun ca pe micile ecrane apar numai oameni fara valoare, dar rar mai apare cate cineva care poate fi luat cu adevarat drept model.
Nu iti fie frica ca vei da peste vreo carte proasta, asa vei invata cum sa alegi sa deosebesti cartile bune de cele mai putin bune. Din orice carte vei avea ceva de invatat si cu siguranta nu iti vei irosi timpul, de la carte la carte iti va fi tot mai usor sa citesti si intelegi ceea ce vrea sa spuna autorul si inca ceva important de spus mai am inainte sa termin. Nu arunca o carte pentru un film, nu intotdeauna ecranizarile sunt mai bune ca randurile scrise si tiparite intr-un volum. Niciodata cateva replici si cateva cadre nu vor reusi sa redea atmosfera pe care scriitorul a vrut sa induca, de aceea trebuie sa cititi. Cititi!

Niciun comentariu: