marți, 20 martie 2012

Zaharul, inamicul care iti vrea binele

Zaharul este indispensabil pentru corpul nostru, dar, consumat in exces nu face bine siluetei. Afla care sunt dulciurile “bune” care nu iti vor face silueta sa sufere!
Zaharul este un inamic fals. Trebuie sa eviti excesele dar organismul nostru are totusi nevoie de el. Noi iti spunem cum sa consumi zahar in mod corect! Avem nevoie in fiecare zi de o anumita doza de zahar pentru a ne simti bine si pentru a-i permite organismului să funcţioneze în mod corect.
Auzim adesea ca zaharul este un inamic care ne vrea raul. Zaharul este un aliment pe care il putem gasi in dulciuri, produse de patiserie si in unele fructe. Trebuie sa stii ca organismul tau are nevoie de zahar si ca dulciurile cresc moralul in afara faptului ca sunt o placere pentru papilele noastre gustative. Este bine sa eviti zaharul rafinat deoarece acesta nu contine nicio valoare nutritiva. Primul lucru pe care trebuie sa il retii este ca fie ca esti la regim sau nu, nu poti consuma zahar in cantitati nelimitate. Un exces de zahar nu este bun nici pentru silueta, nici pentru sanatatea ta. De fapt, aportul caloric al dulciurilor nu trebuie sa depaseasca 10% din aportul total al alimentatiei tale intr-o zi. Pentru o femeie putin cam „lenesa”, care nu are activitate prea multa, aportul este egal cu 180 de calorii, pentru o femeie cu activitate normala 200 de calorii, iar pentru o femeie sportiva 240 de calorii.
Retine ca fiecare lucru pe care il mananci trebuie apreciat si savurat. Altfel, vei simti nevoia sa mananci mai mult! Zaharul nu poate fi consumat in orice moment al zilei! Momentul ideal ar fi la sfarsitul meselor!
Riscurile excesului de zahar. Produsele pe baza de zahar ne ofera o adevarata placere! Dar excesul de zahar poate fi foarte periculos pentru sanatate. Excesul de zahar poate provoca dependenta, uneori fiind comparat cu un drog. Ar fi mai bine sa consumi zahar brun, nu zahar alb. Mineralele si vitaminele continute in acesta din urma dispar odata cu rafinarea acestuia. Acest lucru ne saraceste rezervele de magneziu, calciu si crom (care ne protejeaza de diabet).
Excesul de zahar favorizeaza acreala in stomac, constipatia, diverse afectiuni ale colonului, putand agrava si unele micoze. Zaharurile rafinate consumate in exces perturba flora bacteriana, responsabila de o mare parte a imunitatii noastre. Zaharul cauzeaza o urcare a nivelului trigliceridelor si a colesterolului ceea ce favorizeaza bolile cardiovasculare. Excesul de zahar poate provoca diabet de tip II, altfel spus diabetul gras.
Iata cateva produse dulci care iti fac bine! Mierea: mierea este un aliment natural dulce, avand un aport caloric minim. Mierea are o actiune dinamogenica si stimulanta asupra inimii, favorizeaza asimilarea calciului si retentia magneziului de catre organism. Mierea faciliteaza asimilarea celorlalte alimente imbunatatind digestia si tranzitul intestinal.
Roscova (cornul caprei). Este edulcorantul natural cel mai bogat in fibre si in calciu.
Siropul de artar. Este bogat in fier, fosfor, potasiu si magneziu putand corecta eficient deficientele minerale.
Fructoza. Fructoza este un zahar simplu care se comporta ca si un zahar lent fiind foarte apreciata de catre sportivi sau de catre persoanele care vor sa slabeasca.

Niciun comentariu: