luni, 12 martie 2012

Elemete de baza in aranjarea tablourilor





Personalitatea unei incaperi poate fi data de un aranjament elegant de fotografii, tablouri, obiecte de arta decorativa sau obiecte de colectie. Atunci cand panotarea se face corect, arta poate schimba intregul spatiu ambiental si punctul de atracti al camerei sau al salonului.


Faceti o selectie de fotografii sau tablouri care sa se potriveasca cu incaparea in care doriti sa le asezati. Este vorba de realizarea unui plan, inainte de aceasta putand sa vedeti toate locurile susceptibile sa fie amenajate cu tablouri intr-o incapere. Alegeti pentru fiecare incapere o tema. De exemplu, pentru un birou se potriveste un potret de familie, pentru un salon o selectie de fotografii din excursii sau calatorii sau o selectie de tablouri cu teme abordabile. Sectretul sta intr-un singur lucru: creati balans. Cand treceti efectiv la aranjarea tablourilor, folositi un instrument de masurat pentru a fixa distanta exacta dintre tablouri.

Pastrati proportia in intreaga incapere. Daca ati asezat pe un perete tablouri, si un altul a ramas gol, se creeeaza in camera o disproportie. Agatati si pe peretele gol o serie de tablouri. Puteti aseza tablouri sau fotografii mai mici langa altele mai mari, cu conditia sa pastrati regulile de proportie. Acest mod de panotare aduce mai multa diversitate in aranjare.

Sursa de lumina. Cand sursa de lumina cade direct pe tablouri, este nevoie de multa atentie la panotare. Nu folositi surse de lumina puternice dirct pe tablouri: ar putea sa afecteze pictura, sau chiar sa o distruga. În plus, in cazul fotografiilor sau al tablourilor puse sub sticla, lumina poate sa se reflecte in sticla, iar ambianta este distrusa.

Tehnici de panotare



Tablourile trebuie panotate (agatate) la nivelul ochiului. Au existat o seama de dezbateri cu privire la nivelul corespunzator la care sa fie agatate tablourile. Unii specialisti spun ca inaltimea oportuna este nivelul ochiului uni privitor care sta in picioare. Altii sustin ca este inaltimea unei persoane care este asezata, iar o a treia categorie coordoneaza panotarea in functie de generozitatea spatiului in care sunt asezate tablourile. Pentru a nu se ajunge la disensiuni, specialistii au stabilit o inaltime standard (vezi imaginea alaturata).



Panoatrea tabourilor cu dimensiuni simetrice

Daca aveti o selectie de tablouri cu dimensiuni simetrice si cu teme asemenatoare, aveti un grup simetric pentru a forma o imagine-oglida cu efectul de a armoniza spatiul.

Adeseori, aceste grupuri de tablouri sunt asezate in saloane, desupra a doua fotolii sau a unei canapele, sau, in cazul unor tablourilor mai mari, deasupra semineului.



Panotarea asimetrica

Daca dispuneti de o selectie de tablouri de dimensiuni diferite, cu o tema comuna, pentru o aranjare mai organiza folositi o grupare asimetrica.

Cand aveti doua tablouri sau fotografii de dimensiuni mari si doriti sa le panotati impreuna, coborati una si urcati-o pe cealalta astfel incat sa creati asimetrie.

Grupati tablouri de dimensiuni mai mari sau mai mici pentru a crea un colt care sa suscite interesul si sa confere energie spatiului. De exemplu, atarnati o piesa mare, care sa focalizeze intregul grup (imaginand o scena dintr-o gradina) cu doua tablouri mai mici (reprezentand unelte de gradinarit sau ambalaje de seminte).

In acelasi grup, combinati tablouri pe orizontala cu tablouri pe verticala. Spre exemplu, doua postere panoramice reprezentand apusuri de soare.



Efect de galerie

Pentru a crea feelingul de galerie - care se potriveste in holuri, pe casa scarilor sau in restaurante, dati-i fiecarei piese dintre cele expuse spatiu de desfasurare. Plasati-va in fata primei piese si indepartati-va cu 2-3 pasi de-a lungul zidului. Acesta va fi cel mai bun loc in care sa centrati piesa urmatoare.








Efect de muzeu

Pentru a crea un efect de muzeu intr-un spatiu pe care doriti sa il panotati, vizualizati (faceti un semn fin cu creionul pe perete) o linie la inaltimea de 58 de cm de la podea. Aceasta inie va constitui punctul central pentru fiecare tablou, indiferent de marimea pe care o are.






Spatiul dintre tablouri

Lasati un spatiu de 2 cm sau chiar mai putin intre tabouri, in cazul in care le grupati

Spatierea normala este de 4-6 cm.

(Un truc al nostru este palsarea mainii cu degetele lipite, intre cele doua tabouri pe care doriti sa le panotati.)


Spatiul de panotare
Spatii mari – In cazul unui spatiu mai mare, cum ar fi o camera su tavan inalt sau cu volute puteti grupa mai multe tablouri de aceeasi dimensiune pentru a conferi o stabilitate incaperii si pentru a-i pastra iluzia de profunzime. Daca aveti un dormitor spatios, deasupra patului puteti atarna unul sau o selectie de tabouri care vor conferi camerei armonie si vivacitate.





Spatii mici – Intr-o buctarie, sau alaturi de o fereastra, puteti panota o slectie de tabouri pentru a crea un nou efect. Folositi culori placute si rame fine. Puteti obtine mai mult spatiu intr-un hol ingust daca asezati o selectie de tablouri orizontal. De asemenea, folositi ca sursa de lumina doua spoturi. Acestea vor crea un ambient placut intregului spatiu.





Imbinarea mobilierului cu tablourile

Acoperiti 2/3 din perete

Cand asezati un tablou deasupra unui corp de mobila, fixati cu ochiul spatiul dintre mobila si cadrul tabloului (intre 10 si 30 de cm) in echilibru cu spatiul ramas intre cadul de sus si tavan. Apoi fixati tabloul pe perete in proportie de 2/3.
Panotarea prea sus a unei opera de arta poate sa produca un efect de rupere a incaperii





Panotarea la nivelul ochiului

"Nivelul ochiului" este cel mai adesea definit drept 58 de cm de la podea la centrul lucrarii de arta.
In birouri sau in salile de asteptare, ucrarile pot fi panotate mai jos, pentru ca personele care stau jos, la birou sau pe scaune, sa poata sa se bucure de imaginile pe care acestea le ofera. O astfel de panotare se potriveste in birouri, in restaurante pentru micul dejun, in colturi amenajate pentru citit.





Tablourile si mobila mare

Mobila mare necesita alaturi tablouri masi si cu subiecte “grele” pentru a echilibra ambianta. Pentru a crea o greutate vizuala, faceti o selectie de 2-3 tablouri robuste, cu colori puternice si cu combinatii abstract

Niciun comentariu: