sâmbătă, 24 martie 2012

Sfaturi utile pentru taierea corecta a trandafirilor


O taiere corecta si la momentul potrivit asigura trandafirilor o dezvoltare sanatoasa!
Taierea difera in functie de soiul de trandafiri, dar in general recomandarile pe care vi le prezint se aplica in toate cazurile.
Taierea trandafirului
Se incepe tunderea trandafirilor prin indepartarea crengilor uscate, bolnave, subtiri, slabite si indepartarea florilor si frunzelor ofilite sau bolnave.
Taierea corecta a tulpinilor trandafirului se face cu 2 cm sub partea sanatoasa, iar daca centrul tulpinii taiate nu este sanatos se continua taierea pana cand maduva devine alba. Taierea tulpinei trandafirului se efectueaza la 10 mm deasupra unui lastar intr-un unghi de 45 de grade fata de acel lastar. Lastarul ales pentru dezvoltare ulterioara a trandafirului trebuie sa fie indreptat inspre exteriorul plantei pentru a asigura o mai buna aerisire a plantei si o crestere spre exterior. Pe fiecare tulpina se recomanda pastrarea a 3-4 muguri sanatosi.
Taierea corecta a trandafirilor in imaginea de mai jos:
Este recomandata inlaturarea drajonilor care cresc din portaltoi prin indepartarea pamanutului de la baza trandafirului si taierea lor exact din punctul din care pleaca din radacina. Drajonii crescuti din portaltoi consuma energie de la altoi si-l sufoca treptat.
Cand se realizeaza tunderea trandafirilor?
Tunderea poate incepe chiar din momentul plantarii prin taierea radacinilor uscate, rupte, iar cele sanatoase pot fi scurtate putin la varfuri. Planta se aseaza cu radacinile deschise in groapa sapata, se acopera cu pamant si se uda din abundenta.
Citeste si sfaturile utile la plantarea trandafirilor!
Perioada propice pentru taiere este fie toamna tarziu inainte de a da inghetul sau primavara devremecand apar primii muguri pe tulpinile trandafirilor.
In timpul perioadei de infloririre a trandafirului se inlatura ramurile moarte sau cele rupte. Totodata trebuiesc indepartate si florile ofilite pentru a incurajarea cresterea, dar numai pana la sfarsitul verii, cand perioada de inflorire inceteaza, existand riscul ca portiunea nou crescuta sa nu aiba timp suficient sa se fortifice si trandafirul sa fie afectat in sezonul rece.
De retinut!
• Nu incercati taierea ramurilor trandafirilor inbobociti, deoarece riscati sa taiati chiar florile de primavara.
• Nu taiati din trandafiri proapspat plantati, deoarece ei au nevoie mai intai sa se dezvolte.
• Folositi un foarfece special pentru taierea trandafirilor achizitionat de la un magazin specializat cu unelte de gradinarit, curatati-l de pamant dupa folosire si ungeti-l cu ulei inainte de a-l pune la pastrare dupa utilizare.
• Pentru tufele foarte dese folositi un foarfece cu manerele lungi si manevrabil de la distanta.
• Folositi neaparat manusi puternice si flexibile, chiar manusi care sa acopere si partea antebratului, deoarece zgarieturile pot lasa urme pe mainile tale!
• Primavara inlaturati frunzele ramase peste iarna la tufele de trandafiri, chiar daca ele sunt verzi, deoarece port imbolnavi noile frunze ale plantei din primavara!
• Dupa taierea trandafirilor se recomanda aplicarea unui tratament pentru inlaturarea insectelor pe perioada de inmugurire si inflorire a tranfafirilor.
• Aveti grija cum atingeti trandafirii in timpul taierii, deoarece nu trandafirii lasa zgarieturi pe maini, ci voi va zgariati singuri in tepii acestora!
• La o tufa de tradafir se recomanda taierea a 1/3-1/2 din volumul acesteia lasand ramurile sanatoase si centrul plantei cat mai aerisit.
Spor la gradinarit!

Niciun comentariu: